fbpx

Ledarskapsnivåer


Något annat som kan vara värdefullt för oss när vi ska upptäcka vilka ledare vi är och vilka ledare vi vill bli eller behöver bli är att känna till de fem ledarskapsnivåerna.
De 5 nivåer är följande:

  1. Titeln
  2. Kompisen
  3. Pionjären
  4. Coachen
  5. Ikonen

Har du en ”titel” har du automatiskt en ledarskapsroll, och det ansvar som följer med den.
Din titel kan vara hästägare, hästskötare, stallägare, hästtränare eller instruktör – och så vidare.
Ledarskap genom en titel är den lägsta nivån av ledarskap du kan ha, vilket betyder att även resultaten som uppnås med det ledarskapet ligger på lägsta nivå. Särskilt om du håller hårt i din titel och använder den som ett verktyg.
”Du ska lyssna på mig för jag äger hästen” eller ”du ska lyssna på mig för jag är diplomerad hästtränare” eller ”vi ska göra så här för jag äger stallet och vill ha det så här.”
Du hör själv – det här är svagt ledarskap och frustrerande att lyssna på eller iaktta. Men faktum är att det är så här vi gör mot våra hästar hela tiden. ”Jag har äger dig, så du ska göra som jag vill” eller ”jag är ledaren (rovdjuret), så det är min rätt att bestämma över dig”. Med andra ord: Med varje titel kommer ett visst ansvar och så länge vi inte missbrukar det är det bara positivt att vi har det. Det betyder ju att vi själva, eller någon annan, ser oss som redo för mer ansvar.

Säkert har du någon gång haft en ledare, lärare eller chef som du verkligen tyckt om och trivts med. Någon som blivit mer av en “kompis” och som vi gärna sett i ledarrollen och gärna tagit instruktioner från. Sådana ledare har kommit längre än sin titel och förstår att allt blir bättre om man dessutom har trevligt. Även resultaten blir bättre när vi lyssnar på varandra och samarbetar. En sådan ledare kallar vi “kompisen”. Hans eller hennes följare följer sin ledare tack vare relationen som skapas dem emellan, och för att de känner att ledaren bryr sig. Så fungerar det med din häst också. Du äger inte din hästs känslor och därför är det bättre att bli kompis med den än att bara vara ägare eller ryttare.

Tänk på att lyssna på vad din häst säger. Lär dig förstå vad den tycker, känner och menar – och samarbeta med den. Då kommer ni båda att komma så mycket längre och livet tillsammans kommer att bli så mycket trevligare. Blir du kompis med din häst kommer du att ha dess tillåtelse att också vara ledare. Den kommer känna sig bekväm i din närvaro och se fram emot att vara tillsammans med dig.
Det låter ju jättebra och många människor stannar kvar på den här nivån. Deras ambitioner är inte högre och det är helt ok eftersom de nu har skapat ett trevligt och positivt partnerskap med sin häst. De befinner sig på en nivå där de redan har kommit över de flesta problem som brukar finnas mellan hästar och människor.

Samtidigt finns det människor som har högre ambitioner och vill mer. Bland dem hittar vi ledarna som skapar resultat och hela tiden jobbar för att förbättra partnerskapet, vilket i sin tur ökar möjligheterna att producera bättre och bättre resultat. Vi kallar dessa ledare för ”pionjärer”, för att de verkligen går före som lysande exempel och visar sina följare hur man kan göra och vilka resultat man kan uppnå.

Som alla vet kan ingen nå riktigt höga nivåer eller resultat helt ensam, så pionjären har goda relationer med andra. I detta fall med sin häst. De har redan blivit kompisar och nu för hon eller han dem vidare mot nya höjder och resultat tillsammans. En pionjär säger ofta ”låt oss göra detta” eller ”när vi har gjort detta, så…”
Det är för att pionjärer tänker mycket på framtiden och nästa mål, och på att dela med sig av sina planer. De gör hela tiden vad de kan för att nå resultat som utvecklar partnerskapet och gemenskapen.

Nästa nivå av ledarskap tar detta till ännu högre höjder. Där har vi ”Coachen” – som inte bara har goda relationer och skapar goda resultat, utan först och främst drivs av att få sin partner att växa och utvecklas för att nå sin fulla potential. Coachens följare motiveras av vilka de blir tillsammans med honom eller henne, och av allt coachen gör för att de ska utvecklas. Fokuset för coachen är att den andra parten ska få frihet att utvecklas så som den behöver och i den takt som den kan.

Coachen har oftast större ambitioner för sin partner än vad partnern har för sig själv. Coachen drivs mer av att få fram det bästa i andra, än av att själv vinna. Han eller hon säger “tillsammans kommer vi längre” och får andra att känna sig värdefulla och fulla av potential.

Nivån på coachens ledarambition kräver ett specifikt fokus och en särskild inställning till livet, inte minst eftersom man måste ta bort sig själv ur ekvationen, och fokusera på hur högt man kan lyfta andra. Hur kan du bli en coach för din häst? Du kan inte gå in till den och säga: ”Låt oss lära oss en massa märkvärdiga saker tillsammans”.
I stället behöver du hjälpa hästen att växa och komma över sina personliga svårigheter, trauman och problem. Ibland behöver du hjälpa eller pressa din häst ur sin bekvämlighetszon eller lathet och engagera sig mer. Du behöver göra det på ett sätt som får hästen att bli starkare tack vare sina problem i stället för svagare. Du behöver gå in och säga: Jag förstår hur svårt du har det, men jag vet att du kan klara det och låt mig hjälpa dig att lösa det.

På ledarskapets allra högsta nivå hittar vi ”Ikonen”. Ikonen är en unik individ som genom alla sina insatser för att få andra att växa och bli sina bästa jag får följare som själva är bra ledare. Som ikon följer andra dig för den du är och det du står för. Ikonen kan gå in i ett rum som helt anonym men ändå hamnar snabbt i uppmärksamhetens centrum. På ett sätt som får alla att känna sig bättre och mer värdefulla tack vare mötet.
Ikonen är den sortens ledare som kan gå in till vilken häst som helst och genom den hen är visa hästen exakt det den behöver se. En äkta hästledare, som är så nära att vara en häst som en människa kan vara.
Du kan bara bli en Ikon genom att hjälpa andra att bli de bästa ledarna de kan bli. Du kan bara bli en äkta Hästledare genom att få alla hästar du träffar att bli de bästa partners de kan bli.
Som hästledare, Ikon, är du den sortens människa som hästar pratar med varandra om, och drömmer om att få träffa. En Ikon behärskar alla nivåer av partnerskap och ledarskap, och bär på exceptionell erfarenhet efter att ha hjälpt många olika hästar och människor vidare mot sin unika potential.

Så tänk över vilken nivå du vill nå och gå in i resan med allt du har. Det finns inget krav på att du måste gå till högsta nivå, det är inte alla som kan eller vill investera den tiden. Min enda rekommendation är att inte stanna kvar på ruta ett. Du och din häst kommer att må så mycket bättre om du åtminstone siktar på att bli Kompis med din häst.

Det är något av det mest otroliga du kan uppleva i ditt liv.